Aramızdan Ayrılanlar

KAYBETTİKLERİMİZ
KAYBETTİKLERİMİZ
Çağrı Güler Mustafa Baykut M. Ali Güneş Urus Kemal Gülsüm Çakıl Ayşe Ibrık Hüsne Zorkun Bağdat Elmas Emine Güler Dursun Sivri Havva Rande Cennet Mağara Hüsne Berk Hortlu Hacı Vakkas Kaya Kazakçı Yusuf Yusuf Kırıcı Mustafa Dinler Semerci Durdu Emine Yarbaş Mercen Yıldızlı Mahmut Ali Sultan Karagöz Elif Dolgun Ramazan ve Ülkü D.Şehitleri Emine Kozak Ambarcı Elif Doruk Ali Fatık Onaran Ahmet Dinler Osman Ahmet Zeynep Gök Hasan Dilbaz Hanifi Kekil Mısto Hüseyin Ömer Çirkin Zeynep Nurhak Sinan Dolgun Azzıkçı Ali Hava Kekeç Ümmusün Mehmet H.Kökenöz Ayşe Kökü Hanım Tükel Mehmet Aygörmez Elif Aygörmez Ayak Cuma Mehmet Yalçın Hatice Sarıaltun Beser Mustafa Recep Mehmet İmam Cuma Ayşe Kınalı Mehmet Koca Ayşe Karabıyık Ayşe Demir Nalbant Hasan Ahmet İğde Bömrklü Onbaşı Mehmet Havuç H.Temizyürek M.Onaran E.Çetinkaya Cengiz Sümbül Fatma Berker U.Ahmet Gök Fatih Yakar ve Eşi Hasan Arı ve Eşi M.Ali Arı Hatice Yıldızlı Fahri Yıldızlı İsrafil Yıldızlı Abdurahman Çolak ve Eşi Alırza Ünal Kızı emine Mehmet Kardeş ve Eşi Akif Kuş Fatma ve Merve Koca Furkan ve Nursel Mehmet Dilik ve Eşi Ayşe Dilik Teslime Dilik Ayşe Dilik Salman Malkoç Beser Malkoç Fadime Malkoç Esin Malkoç Beser Mıstık Kasım Zorkun Duran Tekin İbrahim Kozak Nurgül Kozak Canan Kozak Cansu Kozak Enes Kozak Edanur Çalışkan Elif Yeşil Emre Çalışkan Gülsüm Çalışkan Hatice Sivri İsa Filiz Mehmet Canlı Mehmet Çadır Muzaffer Deşir Nursel Hasırcı Ramazan Kırıcı Salman Erinci Yakup Zorkun Yusuf Kelle LİNK ADI Cahal Berk Ebili Berk Mehmet Berk Ökkeş Berk Mıstık Berk Ayşe Berk Selver Berk

23 Eyl 2014

SERDAR YAKAR YAZDI 1

                 

                                       ÂŞIK ALİ ATAŞ:
       Kahramanmaraş’ın Çağlayancerit ilçesinde doğdu. Cerid’in Dabanlı aşiretinden olup Ataş Veli’nin oğludur. Anası ise Kızıllı aşiretindendir. Okuma yazması olmayan bir ailenin üçüncü evladı olarak 11 Temmuz 1946’da tarlada dünyaya gözlerini açar. Baba ekin biçmekte, ana ona hizmet etmektedir dünyaya merhaba dediğinde. Nüfusa kaydı 8 Şubat 1948 doğumlu olarak geçer. Yokluk ve yoksulluk içinde geçen bir hayatı olur. Molla Yusuf’un ahşap evinde ilkokula başlar. Henüz dördüncü sınıfta iken şiir yazmaya başlar. Zor şartlar altında ilkokulu bitirirse de devamını getiremez. Bu arada dini dersler de alır.
     Bu ara saz çalmayı da öğrenmiştir. Saz çalmanın günah olduğuna inanan babası harçlıklarını biriktirerek aldığı sazını kırar. Kırgınlık ve kızgınlıkla köyünü terk eder. İnşaat işçiliği, hamallık, ayakkabı boyacılığı, seyyar satıcılık, fotoğrafçılık gibi bulduğu her işte çalışır. Yeniden bir saz alıp çalıp söyler, atışmalara katılır. İl il, köy köy dolaşır tüm bir Anadolu’yu.Anasının çağrılarına dayanamaz ve köyüne döner. Evlenir. Sonrasında askerlik. Dönüşte yine işsizlik Çukurova’da pamuk tarlalarında işçilik ve ardından kendi kendine kitaplardan öğrenilen radyo tamirciliği…
     Hayatını artık radyo ve televizyon tamir ederek kazanacaktır.2003’de bilgisayar ve internet ile tanışır. Aşık Ali kendi adına hazırladığı web sitesi sayesinde sesini daha geniş kitlelere duyurur. Şiirleri çeşitli dergi ve kitaplarda yer almışsa da bu eser ozanımızın ilk eseridir. İki adet kendi adına web sitesi var. www.atasali.com adlı ve http://atasali.blogspot.com/ Halen şiir yazmaya, devam etmekte. Çağlayancerit’ten ses vermeye devam etmektedir. 5 çocuk babası, 12 torun sahibidir.
 
         TAKDİM 1. kitap için:
        İçinde doğup büyüdüğüm, suyunu içip sokaklarında adımladığım memleketim Maraş, kahraman olduğu kadar da içli, duygulu insanların memleketidir aynı zamanda. Neşe ve sevinçlerini olduğu kadar keder ve üzüntülerini de dile getirir onlar. Kimi bunları ak kâğıda nakış gibi işlerken kimi de sazının telleri ile haykırır dosta ve düşmana karşı…
Biri şairdir bir diğeri ozan.
        Baba yurdu Çağlayancerit’in sesi ve nefesi Âşık Ali Ataş ise hem şairdir hem de ozan. O okuma yazmayı öğrendiği günlerden itibaren başlar yazmaya. Cerit’i, Ceritliyi, yokluğu, yoksulluğu, Çukurova’yı, pamuğu anlatır. Sonra bunları seslendirir sazının tellerinde…
En az memleketim kadar çile doludur. Yine de merhum babam Topuz Hasan’a oranla şanslıdır. İki yıl gecikmeli de olsa bir kafa kâğıdı vardır en azından.
        Yıllar önce köklerimi araştırmak, Cerid Türkmenlerinin tarihini ve Çağlayancerit’in öyküsünü kaleme almak için yaptığım çalışmalar esnasında tanımıştım kendisini. Aslında çocukluk yıllarımdan da az kıt hatırlıyordum. O yıllarda masa başında radyo ve televizyon yaparken görmüşlüğüm vardı. Çünkü Maraş’taki öğrencilik yıllarımda sık olmasa da Çağlayancerit’e gider, köşker ağabeylerim Yusuf ve Mehmet Yakar’ın yanında soluğu alırdım.
         Yüzlerce yıllık kültür değerlerini yaşatmaya çalışan Ceritli şehre uzak olmanın da verdiği olumsuzlukla zamanın çok çok gerisinde kalmış kocaman bir köydü o yıllarda. Ulaşım tek bir otobüsle, bazan kamyonla olurdu. Köşker Yusuf Yakar Ağabeyimin kamyonunun kasasında da çok yolculuk yapmıştım. Bozlar kısığını geçip Cerit’e girdiğinde sanki eski zamanlara yolculuk yapmış gibi oluyordu insan. İşte bu yoksulluğu ve sahipsizliği şu şekilde dile getiriyordu şair ve ozan
 Âşık Ali Ataş:
 
“Sahipsiz kalmış kimsesi yoktur
Gariptir yaşlısı toyu Cerid’in
Arazisi dağdır nüfusu çoktur
Yarıklardan akarsuyu Cerid’in
 
Fakirliği destan olur dillere
Dağılmıştır bayırlara çöllere
Teslim olmuş akrep gibi ellere
Tükenmez ağası beyi Cerid’in”
 
         İnsan bazan karşılıklı pek görüşmese de gönülden gönüle giden bir sevgiyi seziyor ve karşılık veriyor. Âşık Ali Ataş’a karşı da öylesine bir sevgi ve saygı idi hissettiklerim. Uzaktan sevip saydığım Âşık Ali Ataş’ın kendi adına oluşturduğu internet sitesine elimden geldiğince katkıda bulundum, destek verdim.
          Sayın valimiz M.Niyazi Tanılır’ın isteği üzerine Yaşar Alparslan hocam ile birlikte kaleme aldığımız “Maraş Meşhurları” kitabında Âşık Ali Ataş’ın biyografisine isteyerek yer verdik. Vali Bey şair ve yazarlarımızdan eser yayınlamamış olanları kitaba koymayalım demişti ama Âşık Ali Ataş’ı bu eserin dışında tutmak da olmazdı. Çünkü o şair olduğu kadar da ozandı… Web sitesinde yayınladıkları ise eserler dolduracak denli hacimliydi.
         Ve işte vakti zamanı geldi Âşık Ali Ataş’ımız da ilk eserini yayınlama kararı aldı. Devamının da geleceğine canı gönülden inanıyorum.
Ve bu güzel esere karınca kararınca da olsa bir hizmetim olduğu için de onur duyuyorum. Bu imkânı bana verdiği için de kendisine teşekkür ediyorum. Ve son olarak baba yurdum Çağlayancerit’i ve Ceritliyi saygı ve sevgi ile selamlıyorum. 
                                                                     Serdar YAKAR


Hiç yorum yok: