Ününü önceleri kulaktan kulağa duyduğum, daha sonra da sosyal medyada müşerref olduğum Çağlayanceritli şair yazar ve ozan Âşık Ali’nin serin bir Çağlayancerit akşamında hem bir çayını yudumlayalım, hem de edebi birikimlerinde demlenelim dedik.
Âşık Ali konuşmaya başladıktan sonra bana ancak dinleyip not almak düştü. Âşık Ali şairlik geleneğine daha ilkokul dördüncü sınıfta iken rüyasında bade yerine simsiyah koyu bir yudum çay içtiğini söyler. Bu çayın sarhoşluğu bir hafta sürer. O rüyanın etkisi ile şiir yazmaya başlar.
Âşık Ali’nin ilkokul mezunu olmasına rağmen zengin bir kelime hazinesine sahiptir. O birçok insanın başaramadığı, hayal dahi edemediği şeyleri başarmıştır.
Âşık Ali, çocukluğunda yaşadığı yerlerin taşını, toprağını, börtü, böceğini, kurdunu kuşunu, dağlarını, tepelerini, bağlarını, bahçelerini, şiirleriyle anlatmış. Yaşadığı zorlukları, geçmişe duyulan özlemi, köyünü (Çağlayancerit), halkını, halkının dertlerini, çilelerini anlatır.
Köyünün insanlarını bazen hicvederek, bazen överek dizelere döker. Şiirleri buram buram insanlık ve memleket kokan Âşık Ali tenekeden yaptığı saz ile kısa zamanda çalıp söylemeyi öğrenir. İrticali kuvvetli olduğundan “bana da bir türkü yaz” diyenlerin yüzüne karşı dörtlükler söyler.
Âşık Ali çok zekidir, yeteneği Allah vergisi, ustası kendisidir. Daha köyüne elektrik gelmeden, yapboz yöntemiyle radyo tamirciliğini kendi kendine öğrenir. Ocakta demir ısıtarak radyonun lehim işlerini yapmış.
(ilk tamircilik deneyiminde bozduğu bir radyoyu aradan on beş yıl geçtikten sonra sahibinden alıp radyonun iç aletini ücretsiz komple yenilediğini radyo sahibiyle helalleştiğini tebessümle anlattı).
Toplama parçaları bir araya getirerek yeni radyolar imal ettiğini söyler. Pil ile çalışan radyo vericisi yaparak bir müddet yakın çevreye radyo yayını yapmış.
Halka kendi çalıp söylediği türkülerini dinletir. Yayıncılık hayatı, “yasak yayın” yapıldığı bir müzevirin şikâyeti üzerine mahkemeye verilir.
İki sene süren mahkeme sonucunda para ve hapis cezası alır. Sicilinin temiz olması sebebiyle cezası ertelenir.Köyüne elektrik geldiğinde televizyon tamirciliğini kitaplar okuyarak kendi kendine öğrenir. Ünü önceleri çevreye de yayıldığından yakın ilçe ve köylerden tamirat gerektiren radyo televizyonlar
Âşık Ali’yi bulur. Son zamanlarda Çin işlerinin piyasayı işgal etmesiyle tamirat işlerine veda ettiğini söyler. 36 yıl Tamircilik yapar. 2004 Yılında Bağ-kur’dan emekli olur. Âşık Ali marifetlidir. Çağlayancerit’in ilk fotoğrafçısıdır. Geçmişinin izini Fotoğraflarda arayanlar
Âşık Ali'nin Fotoğraf arşivini karıştırırlar. Son zamanlarda dijitalleşme Âşık Ali’yi de yeni arayışlara yöneltir. Sosyal medya hesapları ve açtığı web sayfaları ile eserlerini daha geniş kitlelere ulaştırır. Şairlik ve yazarlığa devam etmektedir.
Gördüğü lüzum üzerine çıkarmış olduğu onca şiir kitaplarını gelecek nesillere miras bırakmak üzere, yaşadığı dönemi çeşitli yönleriyle anlatan 1950 den bu yana Çağlayancerit'i ve ilçesini anlatan 280 sayfaya yakın bir kitap daha yazdığını bu kitabının 2022 yılında basılacağını söyler.
Şair yaşının ilerlemesine rağmen üretmeye, şairlik ve yazarlık geleneğini devam etmektedir. Zaman su gibi akıp geçti. “Bize müsaade” demek için saate baktığımızda zamanın çoktan gece yarısını geçmiş olduğunu gördük. Şairimize şiir dolu uzun ömürler sağlıklı yıllar diliyorum…
Eğitimci ve Fotoğraf Sanatçısı Mustafa SÜMEN
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder