Kaybettiklerimiz
25 Eki 2024
Aşık Ali Resimleri
15 Eki 2024
Mustafa Sümen Yazdı
Ününü önceleri kulaktan kulağa duyduğum, daha sonra da sosyal medyada müşerref olduğum Çağlayanceritli şair yazar ve ozan Âşık Ali’nin serin bir Çağlayancerit akşamında hem bir çayını yudumlayalım, hem de edebi birikimlerinde demlenelim dedik.
Âşık Ali konuşmaya başladıktan sonra bana ancak dinleyip not almak düştü. Âşık Ali şairlik geleneğine daha ilkokul dördüncü sınıfta iken rüyasında bade yerine simsiyah koyu bir yudum çay içtiğini söyler. Bu çayın sarhoşluğu bir hafta sürer. O rüyanın etkisi ile şiir yazmaya başlar.
Âşık Ali’nin ilkokul mezunu olmasına rağmen zengin bir kelime hazinesine sahiptir. O birçok insanın başaramadığı, hayal dahi edemediği şeyleri başarmıştır.
Âşık Ali, çocukluğunda yaşadığı yerlerin taşını, toprağını, börtü, böceğini, kurdunu kuşunu, dağlarını, tepelerini, bağlarını, bahçelerini, şiirleriyle anlatmış. Yaşadığı zorlukları, geçmişe duyulan özlemi, köyünü (Çağlayancerit), halkını, halkının dertlerini, çilelerini anlatır.
Köyünün insanlarını bazen hicvederek, bazen överek dizelere döker. Şiirleri buram buram insanlık ve memleket kokan Âşık Ali tenekeden yaptığı saz ile kısa zamanda çalıp söylemeyi öğrenir. İrticali kuvvetli olduğundan “bana da bir türkü yaz” diyenlerin yüzüne karşı dörtlükler söyler.
Âşık Ali çok zekidir, yeteneği Allah vergisi, ustası kendisidir. Daha köyüne elektrik gelmeden, yapboz yöntemiyle radyo tamirciliğini kendi kendine öğrenir. Ocakta demir ısıtarak radyonun lehim işlerini yapmış.
(ilk tamircilik deneyiminde bozduğu bir radyoyu aradan on beş yıl geçtikten sonra sahibinden alıp radyonun iç aletini ücretsiz komple yenilediğini radyo sahibiyle helalleştiğini tebessümle anlattı).
Toplama parçaları bir araya getirerek yeni radyolar imal ettiğini söyler. Pil ile çalışan radyo vericisi yaparak bir müddet yakın çevreye radyo yayını yapmış.
Halka kendi çalıp söylediği türkülerini dinletir. Yayıncılık hayatı, “yasak yayın” yapıldığı bir müzevirin şikâyeti üzerine mahkemeye verilir.
İki sene süren mahkeme sonucunda para ve hapis cezası alır. Sicilinin temiz olması sebebiyle cezası ertelenir.Köyüne elektrik geldiğinde televizyon tamirciliğini kitaplar okuyarak kendi kendine öğrenir. Ünü önceleri çevreye de yayıldığından yakın ilçe ve köylerden tamirat gerektiren radyo televizyonlar
Âşık Ali’yi bulur. Son zamanlarda Çin işlerinin piyasayı işgal etmesiyle tamirat işlerine veda ettiğini söyler. 36 yıl Tamircilik yapar. 2004 Yılında Bağ-kur’dan emekli olur. Âşık Ali marifetlidir. Çağlayancerit’in ilk fotoğrafçısıdır. Geçmişinin izini Fotoğraflarda arayanlar
Âşık Ali'nin Fotoğraf arşivini karıştırırlar. Son zamanlarda dijitalleşme Âşık Ali’yi de yeni arayışlara yöneltir. Sosyal medya hesapları ve açtığı web sayfaları ile eserlerini daha geniş kitlelere ulaştırır. Şairlik ve yazarlığa devam etmektedir.
Gördüğü lüzum üzerine çıkarmış olduğu onca şiir kitaplarını gelecek nesillere miras bırakmak üzere, yaşadığı dönemi çeşitli yönleriyle anlatan 1950 den bu yana Çağlayancerit'i ve ilçesini anlatan 280 sayfaya yakın bir kitap daha yazdığını bu kitabının 2022 yılında basılacağını söyler.
Şair yaşının ilerlemesine rağmen üretmeye, şairlik ve yazarlık geleneğini devam etmektedir. Zaman su gibi akıp geçti. “Bize müsaade” demek için saate baktığımızda zamanın çoktan gece yarısını geçmiş olduğunu gördük. Şairimize şiir dolu uzun ömürler sağlıklı yıllar diliyorum…
Eğitimci ve Fotoğraf Sanatçısı Mustafa SÜMEN
12 Eki 2024
Eğitimci Şair Yasin göz
YASİN GÖZ:
20.05.1986 tarihinde Kahramanmaraş'ın Çağlayancerit ilçesinde dünyaya geldim. İlkokul ve Ortaokulu kendi köyüm olan Küçükcerit'te, liseyi Gaziantep Orhan Sevinç Lisesinde okudum. Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği bölümü mezunuyum. Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde 2013-2018 yıllarında ücretli öğretmen olarak Küçükcerit İlkokulu-Ortaokulunda görev yaptım. 2018 yılında Çağlayancerit Ömer Halisdemir Yatılı Bölge Ortaokuluna kadrolu öğretmen olarak atandım. 2021-2024 yılları arasında Çağlayancerit Ömer Halisdemir Yatılı Bölge Ortaokulunda Müdür Başyardımcısı olarak görev yaptım. 2024 yılında Çağlayancerit İmam Hatip Ortaokuluna Müdür olarak atandım. Görevime halen burada devam etmekteyim. Evli ve bir kız çocuğu babasıyım.
Eğitimci şair Yasin GÖZ
10 Eki 2024
Şair ve Yazar Selma DOLGUN
Kahramanmaraş'ın Çağlayancerit ilçesinde dünyaya geldim. İlkokul, ortaokul ve lise eğitimimi, ilçemde tamamladım. Ardından Kafkas Üniversitesi İşletme Bölümünü bitirdim. İstanbul Üniversitesi (Auzef) Sosyoloji bölümünde eğitim hayatına devam ediyorum.
"Bir gün kaybolursam beni kütüphanelerde arayın." diyerek, kitap okumayı ve kütüphane kültürünü hayatımın merkezine aldım. Sürdürülebilirliğin esas olduğu dünya evresinde duygu ve düşünce aktarımıyla, insanlar ve zamanlar arası etkileşimde, kitapların ve kütüphanelerin gücüne dikkat çekmeyi, kendime misyon edindiğim söz konusudur..
Sanat ve edebiyat alanındaki faaliyetlere aktif katılım sağlarken sosyal sorumluluk projelerine de katılım sağlamaktayım. Türkiye Yazarlar Birliğinin üyesi olup, Uluslararası Gazeteciler İnternet Yayıncıları ve Yazarlar Derneğine de üyeyim. Ayrıca, Özel Gereksinimli Çocuklar ve Aileleriyle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğinin de kurucu üyelerindenim.
Spora ve halk oyunlarına ilgim var. Okul yıllarımda okulun voleybol takımında ve halk oyunları ekibinde yer aldım. Atletizm dalında Cumhuriyet koşusu birinciliğim var. Santraç oynamayı çok seviyorum. Türkü ve halk müziği dinlemeyi seviyorum. Özellikle saz sesinden çok etkileniyorum, sazın tınısı kalbimi titretiyor.
Yazınsal basım ve dijital yayın kanallarında, yerel ve ulusal dergilerde şiirlerim ve hikâyelerim yayımlanmaktadır.
On bir yaşında günlük tutarak ve şiir yazarak yazma serüvenine başladım, deneme ve hikâye türünde de eserler kaleme aldım. Yayımlanmamış ancak ileri zamanda yayımlamayı düşündüğüm aforizmalarım, fıkralarım ve tiyatro türünde eserim de mevcuttur. "Yazmak ilahi bir mükâfattı, zahmeti ise kaderimde olmayanı yazmaktı." sözüyle giriş yaptığım.
“Şimal” isimli ilk şiir kitabım 2021 yılında, "Herkesin bahanesine 'haklısın' der dilim ve önce dilime kırılır kalbim!" dizeleriyle giriş yaptığım, “İnsanat Bahçesi” isimli hikâye kitabım 2022 yılında, “İnsanzede demediler de depremzede dediler.” diyerek giriş yaptığım ve 6 Şubat 2023’te gerçekleşen Kahramanmaraş depreminde benim gibi depremzedelere ithaf ettiğim “İnsanzede” başlıklı şiir kitabım 2023 yılında, “Her hikâyenin bir şiiri yoktur ama her şiirin mutlaka bir hikâyesi vardır.” sözüyle giriş yaptığım “Kalbi Varmış Yüreksizin” isimli şiir kitabım ise 2024 yılında yayımlanmıştır. Şiir ve hikayeler yazmaya devam ediyorum.
Şair Ve Yazar Selma DOLGUN.
9 Eki 2024
Sultan Nur Sarıaltun
Sultan Nur Sarıaltun ailenin 2. çoğu olarak Kahramanmaraş’ın Çağlayancerit İlçesine bağlı Küçükcerit mahallesinde 05.04.2014 tarihinde dünyaya gelir. İlkokulu 2023 yılında bitirip eğitimine Ortaokul' da devam etmektedir. 10 yaşında olmasına rağmen kitap okumayı çok seviyor. Okuduğu kitaplardan esinlenerek
"HAYAL DÜNYASINDA BİR YER "adlı 1. kitabını 07.07.2022 Tarihinde yayınlar. "MiNİK İZCİLER" isimli 2. Kitabını 15.08.2023 tarihinde yayınlar. "AÇGÖZLÜ SİNCAP" isimli kitabını 14.11.2023 tarihinde yayınlar. Bu güne kadar 3 hikâye kitabı yayınlayan küçük yazarımız 4. Kitabı (VAHŞİ ORMANLARI) isimli kitabının basıma hazır olduğunu söyler.
Çağlayancerit'in ileri gelen şair ve yazarlarıyla birlikte 28/29 Eylül 2024 8. Çağlayancerit ceviz ve kültür festivaline katılarak kitaplarını gelen misafirlere imzalayarak tanıtmıştır.
Yazar Sultan Nur Sarıaltun "insanların bilgi ihtiyaçlarını karşılamak, yeni şeyler öğrenmek, kendini geliştirmek için Kitap okumaları gerektiğini söylüyor. Okumak insanı dipsiz kör kuyulardan aydınlık yarınlara ulaştırır diye öğüt ve nasihatta bulunuyor. Kendisine hayatında başarılar diliyorum. Yolu ve bahtı açık olsun. Âşık Ali Ataş
8 Eki 2024
Bünyamin Uzungündeş
04.05.1993 tarihinde Kahramanmaraş ilimizin Çağlayancerit ilçesinde doğdu. İlköğretim- Ortaöğretimi Cumhuriyet İlköğretim okulunda, Liseyi’de Kahramanmaraş Hoca Ahmet Yesevi Lisesinde Kahramanmaraş’ta tamamladı. Kahramanmaraş’ta ‘’Sözün Ustaları’’ dergisinde yazılarını kaleme aldı. Esko Radyo’da Kültür ve Sanat programı olan ‘’Şiirin Başkenti’’ programını sundu. Antoloji. com’da 2013 yılından itibaren ilk şiirlerini yayınlamaya başlamıştır.
bertizvakfi.com ve cağlayancerithaber.com internet haber sitelerinde köşe yazarıdır.
2014 yılında Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Yerel Yönetimler Bölümünden mezun olmuştur.2017 yılında Osmaniye Belediyesinden memur olarak çalışmıştır. 2018 yılında Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetiminden mezun olmuştur.2021 yılında tayinle Kahramanmaraş Çağlayancerit ilçesinde, Çağlayancerit Belediyesinde memur olarak görevine devam etmektedir. Orta seviye Almanca bilen yazar evli ve bir çocuk babasıdır.