Durmuş 1948 Yılında Çağlayancerit köyünde dünyaya gelir. Bir buçuk yaşında iken babasını kaybeder. Babası Salman Üstün lakabına çapar Salman derlermiş. Babadan bir anadan ayrı bir abisi iki ablası vardır. Babası zaten ölmüş annesine de gitmez.
Abisinin ablalarının arkadaşlarının yanında eğleşir. Büyük ablası 35 yaşında vefat eder. Kalır bir abisi ve diğer ablasıyla. Durmuş okula gönderilmişse de okuldan kaçar okumaz. Bir müddet sonra okuryazarlığın Ne kadar önemli olduğunu anlar arkadaşlarının yardımı kendisin de çabasıyla okuma yazmayı öğrenir. Artık delikanlılık çağı gelmiş yiğittir, cesurdur. Arkadaşları ona Berduş lakabını takarlar.
Bundan böyle köyde yediden yetmişe herkes onu berduş olarak tanır. Cerit evleri genelde birbirine Ulalı olur bazı evlerin geniş aralıkları vardır. Bir evin üstünden karşı evin üzerine atlamaya kimse cesaret edemez iken o gözlerini kırpmadan karşı evin üzerine atlar. Çok korkusuzdur. O zamanlar Berduş için şu şiiri yazmıştım.
.
Bizim berduş damdan dama atladı,
Yiğitliğin yüz binlere katladı,
Cüce Mehmet, baranları hatladı,
Üzümlerin yetmesin den bir haber.
.
Askerlik çağı gelmiştir. 27.11.1968 Tarihinde askere gider. İlk birliği Sivas ihtisas taburudur. Usta birliği ise Ağrı Komando bölüğü. Berduş 24 ay askerlik yapar. Askerlik dönüşü işsizdir. Akrabaları ile Adana’ya gider çapa vurur pamuk toplar.
Berduş Adana dönüşü köyünde bir kahvehane kiralar. Yıllarca kahve çalıştırır. Bütün ömrü kahvecilikle geçer. Ara sıra kahvesine gelir çayına kolasına oyun oynardım. Bana kızardı buralar senin yerin değil burası bir batakhane git radyolarını tamir et keyfine bak derdi. Bunu gerçek bir arkadaş gerçek bir dost öğüdü olarak kabul ettim. Bir daha da hiç bir kahveye gitmedim.
Ve benim gibi nicelerine bu tür öğütlerde bulunduğunu söylerdi. 1972 yılında Zeynep isimli bir kızı kaçırarak evlenir. Evlilikten üç kızı iki oğlu dünyaya gelir. Çocuklar ilkokul, Ortaokul ve Liseyi bitirirlerde olur yüksek okul okumak istemezler. Zamanı geleni evlendirip ev bark sahibi yapar. (Berduş) çocuklarıyla bir baba değil arkadaş gibiydi. 4 erkek 5 kız torunu vardır. Berduş’u herkes bilir. Mülayim biriydi. Hayatında karıncayı bile incitmemiştir.
2004 Yılında ağır bir kalp ameliyatı geçirir. Daha sonra 2014 Yılında böbreklerinden rahatsızlandı ve ameliyat oldu. Ameliyatlar sonrası Kahveciliği bırakır. Bundan böyle ayakta gezse de kalan ömrü Hastanelerde doktorlarla geçer. Günler geçtikçe Rahatsızlığı artar. (Berduş) benim hem can ciğer arkadaşım hem askerlik arkadaşımdır. Son günlerde tertip sana ne oldu diye sorduğumda “Ali beni kahvehane birde içtiğim sigara bu hale getirdi demişti.” “Sigara içenlere duyurulur.” Ölmeden iki ay önceydi kahvenin önünde oturuyoruz “Ben bu sene ölürüm.
Biyoğrafi’ mi yaz çocuklarımı da dile getir birde ağıt yaz dedi.” ben şiir yazmayı bıraktım dedim“yok, yok sen bir sürü kitap yazdın şairlik yazarlık senin ruhuna işlemiş. Yazacağın ağıt -ı şiir kitabıyın birinde mutlaka yayınla unutulmayım dedi.” Vasiyetini yerine getirdim.
Yazdığım ağıtın devamı (Umudu Kestim)
isimli 6. şiir Kitabımın 35. sayfasındadır Ayrıca kaleme aldığım. (Berduş)’un
biyoğrafisi İleride yayımlanacak olan (Çağlayancerit ve Yaşanmış Gerçekler)
isimli kitabımın kim kimdir bölümünde yer alacak. (Berduş) 14.10.2017 Tarihinde
vefat etti. Kendisine Allah’tan rahmet Ailesine çocuklarına torunlarına tüm
sevenlerine sabır ve baş sağlığı diliyorum...
Âşık Ali Ataş
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder