Aramızdan Ayrılanlar

KAYBETTİKLERİMİZ
KAYBETTİKLERİMİZ
Urus Kemal Gülsüm Çakıl Ayşe Ibrık Hüsne Zorkun Bağdat Elmas Emine Güler Dursun Sivri Havva Rande Cennet Mağara Hüsne Berk Hortlu Hacı Vakkas Kaya Kazakçı Yusuf Yusuf Kırıcı Mustafa Dinler Semerci Durdu Emine Yarbaş Mercen Yıldızlı Mahmut Ali Sultan Karagöz Elif Dolgun Ramazan ve Ülkü D.Şehitleri Emine Kozak Ambarcı Elif Doruk Ali Fatık Onaran Ahmet Dinler Osman Ahmet Zeynep Gök Hasan Dilbaz Hanifi Kekil Mısto Hüseyin Ömer Çirkin Zeynep Nurhak Sinan Dolgun Azzıkçı Ali Hava Kekeç Ümmusün Mehmet H.Kökenöz Ayşe Kökü Hanım Tükel Mehmet Aygörmez Elif Aygörmez Ayak Cuma Mehmet Yalçın Hatice Sarıaltun Beser Mustafa Recep Mehmet İmam Cuma Ayşe Kınalı Mehmet Koca Ayşe Karabıyık Ayşe Demir Nalbant Hasan Ahmet İğde Bömrklü Onbaşı Mehmet Havuç H.Temizyürek M.Onaran E.Çetinkaya Cengiz Sümbül Fatma Berker U.Ahmet Gök Fatih Yakar ve Eşi Hasan Arı ve Eşi M.Ali Arı Hatice Yıldızlı Fahri Yıldızlı İsrafil Yıldızlı Abdurahman Çolak ve Eşi Alırza Ünal Kızı emine Mehmet Kardeş ve Eşi Akif Kuş Fatma ve Merve Koca Furkan ve Nursel Mehmet Dilik ve Eşi Ayşe Dilik Teslime Dilik Ayşe Dilik Salman Malkoç Beser Malkoç Fadime Malkoç Esin Malkoç Beser Mıstık Kasım Zorkun Duran Tekin İbrahim Kozak Nurgül Kozak Canan Kozak Cansu Kozak Enes Kozak Edanur Çalışkan Elif Yeşil Emre Çalışkan Gülsüm Çalışkan Hatice Sivri İsa Filiz Mehmet Canlı Mehmet Çadır Muzaffer Deşir Nursel Hasırcı Ramazan Kırıcı Salman Erinci Yakup Zorkun Yusuf Kelle LİNK ADI Cahal Berk Ebili Berk Mehmet Berk Ökkeş Berk Mıstık Berk Ayşe Berk Selver Berk

23 Eyl 2014

SELÇUK SİLSÜPÜR YAZDI

                            
                            ÂŞIK ALİ ATAŞ kimdir?

      Kahramanmaraş ilinin Çağlayancerit köyünde doğdu. Cerit oymağının Dabanlı aşiretine mensup Ataş Veli’nin oğludur. Anası Kızıllı aşireti Karabekirler sülalesindendir.
        Okuma yazması olmayan bir ailenin 3.evladı olarak 11 Temmuz 1946 da bir yaz günü tarlada dünyaya gözlerini açar. Her nedense nüfusa 8 Şubat 1948 de kaydı yapılır. Yokluk ve yoksulluk içinde geçen çok zor bir hayatı olur. O yıllarda köyde okul yok. Ahşap bir evde ilkokula başlar.
        Zor şartlar içinde ilkokulu bitirse de devamını getiremez. Köyün imamından dini dersler almayı ihmal etmez. Âşık Ali biriktirdiği harçlığı ile bir saz alır. Kısa zamanda saz çalmayı öğrenir babasından gizli saz çalmaya başlar. Köyün bazı örümcek kafalı insanları saz çalmanın günah olduğunu babaya söylerler.
      Saz çalmanın günah olduğuna inanan baba sazı kırar. Babasına küserek köyünü terk eder. Başta inşaat işçiliği, gibi bulduğu her işte çalışarak hayata tutunur. Yazdığı şiirleri matbaalarda çoğaltarak şiirlerini satmaya başlar. Yeniden eski göz ağrısını hatırlar yine bir saz alır çalıp söyler.
       Tüm Anadolu’yu dolaşır. Karşılaştığı âşıklarla atışmalar yapar. “Ağlarsa anam ağlar gerisi yalan ağlar” derler ya… Anası köye dönmesi için haber salar anasının yalvarmalarına dayanamayıp köyüne döner. Evlenir. Askerlik gelmiştir. “Vatan borcu der” askere gider. Askerlik dönüşü yine İşsizlik… Mecburen Çukurova’ya gider, pamuk tarlalarında çalışarak ailesinin nafakasını çıkarır böylece…
       Zekidir. Elektronik hususundaki kitapları okuyarak radyo ve televizyon tamirciliğini öğrenir. Köyde elektrik yok. Radyonun lehim işlerini ocakta demir ısıtarak yapar. Tamircilikle ailesini geçindirir. Dedik ya zekidir.
           2003’de bilgisayar ve internet dünyasıyla tanışır. Kendisinin hazırladığı  (www.atasali.blogspot.com) sitesiyle ünü geniş kitlelere ulaşır. Şiirleri çeşitli dergi ve kitaplarda yer almışsa da “Ariflere Gidelim” ozanımızın 2. eseridir.
                                                          ------------------------
                                                            Selçuk SİLSÜPÜR
                                                            Araştırmacı- Yazar

Hiç yorum yok: