Aramızdan Ayrılanlar

KAYBETTİKLERİMİZ
KAYBETTİKLERİMİZ
Çağrı Güler Mustafa Baykut M. Ali Güneş Urus Kemal Gülsüm Çakıl Ayşe Ibrık Hüsne Zorkun Bağdat Elmas Emine Güler Dursun Sivri Havva Rande Cennet Mağara Hüsne Berk Hortlu Hacı Vakkas Kaya Kazakçı Yusuf Yusuf Kırıcı Mustafa Dinler Semerci Durdu Emine Yarbaş Mercen Yıldızlı Mahmut Ali Sultan Karagöz Elif Dolgun Ramazan ve Ülkü D.Şehitleri Emine Kozak Ambarcı Elif Doruk Ali Fatık Onaran Ahmet Dinler Osman Ahmet Zeynep Gök Hasan Dilbaz Hanifi Kekil Mısto Hüseyin Ömer Çirkin Zeynep Nurhak Sinan Dolgun Azzıkçı Ali Hava Kekeç Ümmusün Mehmet H.Kökenöz Ayşe Kökü Hanım Tükel Mehmet Aygörmez Elif Aygörmez Ayak Cuma Mehmet Yalçın Hatice Sarıaltun Beser Mustafa Recep Mehmet İmam Cuma Ayşe Kınalı Mehmet Koca Ayşe Karabıyık Ayşe Demir Nalbant Hasan Ahmet İğde Bömrklü Onbaşı Mehmet Havuç H.Temizyürek M.Onaran E.Çetinkaya Cengiz Sümbül Fatma Berker U.Ahmet Gök Fatih Yakar ve Eşi Hasan Arı ve Eşi M.Ali Arı Hatice Yıldızlı Fahri Yıldızlı İsrafil Yıldızlı Abdurahman Çolak ve Eşi Alırza Ünal Kızı emine Mehmet Kardeş ve Eşi Akif Kuş Fatma ve Merve Koca Furkan ve Nursel Mehmet Dilik ve Eşi Ayşe Dilik Teslime Dilik Ayşe Dilik Salman Malkoç Beser Malkoç Fadime Malkoç Esin Malkoç Beser Mıstık Kasım Zorkun Duran Tekin İbrahim Kozak Nurgül Kozak Canan Kozak Cansu Kozak Enes Kozak Edanur Çalışkan Elif Yeşil Emre Çalışkan Gülsüm Çalışkan Hatice Sivri İsa Filiz Mehmet Canlı Mehmet Çadır Muzaffer Deşir Nursel Hasırcı Ramazan Kırıcı Salman Erinci Yakup Zorkun Yusuf Kelle LİNK ADI Cahal Berk Ebili Berk Mehmet Berk Ökkeş Berk Mıstık Berk Ayşe Berk Selver Berk

23 Eyl 2014

CERİTTE BİR OZAN


      Bir fener alda eline
      Vur karanlığın beline
      Bak şu köyün ozanına
      Hoş mu dur hoş değil midir?
      İlçemizin medarı iftiharı, Ozan, şair, sanatçı abimiz, mahlası ile Âşık Ali, ismiyle Ali Ataş hakkında bir şeyler söylemek çoktandır aklımdaydı. Çocukluğumdan beri onu tanır uzaktan icraatlarını takip eder hayran kalırdım. Belki kendisi bunu bilmiyordu. Benim gibi birçok gizli takipçisi de vardır veya olmuştur.
      1970 yıllarında kapalı bir yer olan köyümüzde her yenilik, her farklı şey herkes gibi benimde dikkatimi çeker ve ilgiyle takip ederdim. Bu yenilik öncülerinden biride şüphesiz Ali Ataş’tı. Ben onu bazen fotoğrafçı, bazen elektronikçi, bazen şair, bazen ozan olarak görürdüm. Yaptıkları hoşuma giderdi. Biz ilkokuldayken bizim vesikalık resmimizi çekmişti. Fotoğrafçılık o zamanlar çok ilgi uyandırırdı. İnsanların hoşuna giden bir olaydı.
----------------------------------------------------------
    Cerit’in ilk fotoğrafçısı. Diyebilirim. Ali abiyi fotoğraf makinesi elinde kutlama programlarında veya bir açılışta. Kamerası omzunda düğünler de görürsünüz. Kâh sazıyla bir mecliste ya bir şölende düğünlerde 23 Nisan çocuk bayramı okullarda çalar söylerdi. Kendisi atışmacı bir şairimizdir. Onun tükenmez maharetleri varda esas mesleği elektronikçi. Radyo ve televizyon tamirciliğini kitaplar okuyarak kendi kendini yetiştirmiştir. Kendi ustası kendisidir.
---------------------------------------------------------
Kendisinin imal ettiği radyoları satardı. Kabinini ağaçtan yapardı ve çokta şık olurdu. Ben biraz elektroniğe meraklı biriyimdir. Bir keresinde Ali abiden bir radyo almıştım.
     Meraktan kurcalaya, kurcalaya bozmuştum. Bir de, daha özel radyolar yokken kendi kendine bir radyo vericisi yapmış ve radyo yayınlarını kısa dalgadan Çağlayancerit halkına dinlettirmişti. Şimdi düşünüyorum da o zamanda bu kafa, bu zekâ müthiş bir şey anlayana. Tabi zaman geçti özel radyolar başladı. Ben bir ara “Ali abi senin şu bir radyo vericin vardı ne oldu” diye yanına gidip sormuştum. O da duruyor demişti ve o vericiyi istedim, al senin olsun dedi. Bende aldım ve onu Adana’ya götürdüm. Bir süre uğraştım sonrada nasıl olduysa kaybettim. Bütün bunları niye anlatıyorum. Tabi ki hem bir anı hem Ali abi gibi bir değerin kıymetinin bilinmesini istiyorum.
       Ali Abi çok yönlü çalışkan ve zeki bir insandır. Gönül dostu bir ozandır. Gönülleri coşturan bir şairdir. Bir sevgi ve muhabbet adamıdır. Karanlığa ışık tutan bir siraçtır. Reformisttir. Milletini ve memleketini seven bir milliyetçidir. Doğru adamdır. Çağlayancerit aşığı biridir. Birçok yenilikte öncüdür. İnsanlar ondan ışık almışlardır. Ali abi okuma yeteneği olan birisi olmasına rağmen ilkokuldan sonra yoksulluk ve okumanın anlamını bilmeyenlerin ilgisizliği nedeniyle okuyamamıştır. 
Kitap okumayı seven biri olduğunu söylüyor. Hatta babasının kitaplarını yırttığını anlatır. Yüksek okul okumasa da kendisini geliştirmiş bir insandır. Elini hangi işe atsa gericilik, cahillik, yobazlık karşısına çıkmıştır. Destekçisi olmamıştır. Hep kösteklenmiştir. Ama o sağlam iradeyle kimse baş edememiştir. O yapacağını bütün olumsuzluklara rağmen yapmıştır. 
     Geriliğin ve gericiliğin hüküm sürdüğü bir devirde, o durmamış ve ilerlemiştir. Yoksulluk ve “eli baltalı” bir babaya rağmen, Çocukluğunda, zaman, zaman kendi ürettiği çamurdan radyo, tahtadan araba, bisiklet, su değirmeni, rüzgârdan elektrik üretme, saz yapma gibi icatlar onun geleceğine dair ipuçları veriyordu. Bu minyatür çalışmalarını büyüyünce bir, bir gerçekleştirmiştir. Cerit halkı için elinden gelen her şeyi yapmıştır. Bu işlerden bir menfaat sağlamamıştır.
     Onun menfaati gönüllerde yaşamak olmuştur. Soyadındaki ikinci (A) harfinin soyadını kaba yaptığı gerekçesi ile onu (E) harfi yapıp nüfus cüzdanından değiştirir. Bakın onun ne kadar bitmeyen kuvvetli bir irade ve karakter, olağanüstü bir bilgi, bitmez tükenmez enerji, müthiş bir cesaret sahibi olduğunu anlayacaksınız. Biliyorsunuz günümüz bilgi, teknoloji ve iletişim çağıdır. Bilgisayar ve internet günümüzün vazgeçilmezleri arasındadır. Onun yaşındaki birçok insan bilgisayar desen ne sayıyor der, internet desen ismini telaffuz edemez, hele, hele internet sitesi desen hiçbir şey anlamazken O bilgisayarı öğrenmiş, internet sitesi kurmuş ve yönetiyor. http://atasali.blogspot.com/ sitesinden Çağlayancerit’i herkese tanıtıyor. Haberler yayınlıyor. Çağlayancerit hakkında çok kapsamlı bilgiler veriyor. Faydalı yazılar yayınlanıyor. Halkın dertlerini o güzel şiirleriyle anlatıyor. Bu site sayesinde Çağlayancerit dışında olanlar, olaylar hakkında hemen bilgi sahibi oluyor. Bu Cerit için önemli bir işlevdir. Kendisine teşekkür ediyoruz. Şimdi, ilçemiz için bu değerin kıymetini bilmemiz gerekiyor.
      O bir ozandır. O bir şairdir. O bir Sanat icracısıdır. Sanat ise var olandan kaçıştır. Olayların ve hayatın öteki yüzünü, olmayanını sunar size. Var olan zaten vardır. Arayışın bir nebze bulma hissedilişidir sanat. Kimse aradığını bulamamıştır. Sanat insanı bir nebze tatmin eder burada. İşte sanatçı bunu yapar. Şiiriyle büyüler, sazı ve sözü ile sizi başka dünyalara götürür. Kendisinin “ifadesiyle çektiğim cefalara rağmen bugün her şeyimi babama borçluyum, babam sazımı kırmasa belki evimden, köyümden çıkmazdım hayatın zorluklarını çilelerini yaşamasını bilmezdim.
      Ve şiirler yazmazdım.” Bütün mesele durmamaktır. Hayat dinamizmi gerektirir. Hayat bir hicrettir. Bir yerde çakılıp kalanlar hiçbir yere varamamıştır. Bu gün dünyanın süper gücü ABD yi yaratanlar Avrupa’dan gidenlerdir. Ozanımızda bir gurbet yaşamasaydı belki bu durumda olmazdı. Ama Ozanımızın istidadı vardı. O köyünden çıkmasa da farklı bir kulvar da yine yapacağını yapardı. Evet, gönülde aşk ve serde cefa olmasaydı ozan olabilirimiydi? İnsanı pişiren, olgunlaştıran insanın çektiği sıkıntı, çile, ızdırap, hasretlik, yokluk gibi kötü sandığımız olgulardır. Ozan çilekeştir. Ozan yüksek dağlar gibi başı dumanlı, gönlü ummanlar gibi engin, zihni berrak, mert ve delikanlıdır. Bir pula satmaz kendini, eğilmez haksızlık karşısında, özü ve sözü birdir. Kendisiyle barışıktır. Kendi benliğine ihanet etmez. Halkıyla hemhaldır. Fazla konuşmaz, fazla söze gerek yok dedirten birkaç mısra ile anlatır meramını. Mısralarında, şikâyet, aşk ve sevgi, ağıt, beddua, taşlama, uyarı ve öğüt, eleştiri, haksızlığa isyan, hak edene bir çift söz vardır. Ezberini bozar ezbere konuşanların. Ozan olmanın bütün özelliklerini taşır. Şimdi onun ozanlığından birkaç örnek şiiriyle yazımıza son verelim. Çağlayancerit’i en lirik şiirleri ile yorumlar. Bir şikâyetini şöyle anlatır bir kıtada.

Yürüyen yolcuya dur diyemedim
Sen ayak uydurup yürüyemedin
Birçokların ikna eyleyemedim
İnsanları boşa yeler Cerit’in.
 
    Ozanımız üstteki şiir’inde Cerit ile ilgili şikâyetlerini anlatsa da ilçe’sinin Gelişmesi için bir şiir’iyle dua etmiş.
 
Cerit seni met etmektir dileğim
Bol olsun ekinin harmanın Cerit
Ömür boyu güçlü olsun bileğin
Var olsun kolunda dermanın Cerit

    Ozan yine Cerit’in makûs kaderinden şikâyetçidir. Şöyle anlatır.

Tarihlerden beri böyle
Cerit’linin kaderi bu
Hiçbir farkı yok ki köyle
Cerit’linin kaderi bu

    Bütün çabalarına rağmen geri kalmışlık kaderinden kurtulamayan Cerit için kırgın, umutsuz ve küskündür.

Tembellerle vakit geçirip durdun
Hem perişan olduk sen bizi yordun.
Yenilikte hep öncüyüm diyordun
Yalan sözlerine kırgınım Cerit.

     Sevdalısı yanımda yok diye Azrail’e can vermeyecek kadar sevdalıdır. Bir sevda bundan daha güzel anlatılamaz.

Azrail canımı almaya gelmiş
Yoksun diye ölemedim nazlı yar
Karlı kışlı dağlar kesti yolumu
Engel oldu gelemedim nazlı yar

     Belli ki birileri mal servet sahibi olunca kendisini bir şey beller. Onlara da bir çift sözü var ozanın.

Gezdin Çukurova’larda
Su taşırdın kovalarla
Şimdi ağzın havalarda
Zengin oldum bire yavrum.

    Bir beddua edişi var ki bu bedduadan sonra beddua alan asla iflah olmaz.

Dilerim evine matemler dolsun
Bağında açmasın gülleri solsun
Ayağı kırılsın gözü kör olsun
Bağımı bahçemi yolan İnsanın.

     Muhsin Yazıcıoğlu’na yazmış olduğu Ağıtından bir kıta

Keş dağına imiş enkaz
Üç gün kaldı orda en az
Üşüyordun hava ayaz
Yaktın bizi Muhsin başkan

Ozanımızın Doğa sevgisi bir kıtada özetlenir.

Engizek’te rüzgâr eser
Gürler Çağlayancerit’te
Odun için ağaç keser
Körler Çağlayancerit’te

    Yine ozanımız bir şiir’inde Çağlayancerit'i şöyle anlatmış.
 
Ceviz gerli, gerli yere dökülür
Güz gelince buğdayları ekilir
Yıllar kurak gider suyu çekilir
Aklıma pınarı gelir Cerit’in
 
     Ozanımız bulunduğu toplumda sevilmediğini veya bazı insanlara sitem’mi etmiş
Anlamış değiliz Bakın şiir’lerinde ne diyor.
 
Bu Cerit kimseye kalmaz
Gidenlerin yeri dolmaz
Gitmeyince belli olmaz
Ben gidersem anlarsınız
 
Daha şimdi bilmezsiniz
Sanma ki siz ölmezsiniz
Seversiniz sevmezsiniz
Ben gidersem anlarsınız

      Yukarıda örneğini verdiğim şiirlerden yüzlerce var. Hepside çok anlamlı ve edebi değeri olan şiirlerdir. Çok şey bu mısralara dökülmüş. Eline, yüreğine sağlık abi. Burada bu ozanımızın hakkını bir nebzecik teslim etme adına eli kalem tutan biri olarak bu yazıyı yazdım. Ali abi hakkında çok şey anlattım diyemem ama dağınık ifadelerle de olsa onun adına bir şeyler yazılması ve söylenmesi gerekirdi. O, Takdire şayan bir şahsiyettir. Bu kültür abidesi insan Çağlayancerit ve ülkemiz adına her zaman medarı iftiharımız olarak yaşayacaktır. Kendisine uzun ömürler diliyorum.
                                Mali müşavir Yazar Mehmet Bahçe

Hiç yorum yok: